Lucruri interesante despre bebelusi. Cat de uimitori sunt puii de om?
In momentul in care nu ai copii, ai impresia ca stii totul despre bebelusi: sunt mici, plang, poarta pampers, rad, ganguresc si trebuie sa fie hraniti.
Odata ce apare un bebelus in viata ta insa, lucrurile se schimba si ai impresia ca stii extrem de putine lucruri care sa te ajute sa il cresti asa cum trebuie.
Urmareste-ne si pe Google NEWS
Procesul prin care trece un bebelus, inca de la dezvoltarea embrionului, este un proces fascinant, ce ascunde o multime de lucruri uimitoare din punct de vedere biologic si psihologic.
Cu ajutorul celor de la ro-mamma.com, am creat o lista cu o multime de fapte interesante despre bebe. Evident, lista poate continua, mai multe detalii putand fi descoperite pe sutele de articole destinate copiilor.
Lucruri interesante despre bebelusi
1. Denumirea de bebe este data chiar de bebelusi. Practic, cuvantul bebelus vine de la incercarile de vorbire ale micutului, care pronunta doar silabe precum ba, be sau ma. De asemenea, bebelusii de pana intr-un an poarta si numele de infant, care in latina inseamna „incapabil sa vorbeasca”.
2. O femeie poate sa nasca de mult mai multe ori decat ti-ai putea inchipui. In mod normal, iti inchipui ca o femeie poate avea 3-4 sau 5 copii, pentru ca rareori intalnesti femei cu mai multe nasteri. Totusi, recordul pentru bebelusi nascuti este de 69 si este detinut e o rusoaica din secolul XVIII. Aceasta a nascut, intr-adevar, nu mai putin de 7 seturi de tripleti, 4 cvadrupleti si 16 gemeni.
3. Exista si cazuri de copii care au dat nastere bebelusilor. In 1939, o peruviana care nu avea mai mult de 5 ani a nascut un copil sanatos.
4. Pana la 4 luni, bebelusul nu poate simti gustul sarat. Este un lucru destul de anormal, in conditiile in care un nou nascut are mai multe papile gustative decat are un adult. Acestea se raresc o data cu trecerea timpului.
5. Bebelusii au mai multe oase decat adultii. Un alt lucru deosebit de interesant privind anatomia bebelusilor, este faptul ca au 300 de oase, in comparatie cu un adult care are doar 206.
6. Inima este mult mai activa in pieptul unui copil. La nastere, inima unui bebelus bate de 180 de ori pe minut, insa cu timpul, numarul batailor scade considerabil. Astfel, in prima zi de viata pulsul ajunge la doar 140 de batai pe minut iar la un an nu va fi mai mare de 115 batai pe minut. In cazul unui adult, pulsul este de 80 de batai pe minut.
7. Bebelusii isi recunosc mama inca de la nastere. Acestia raspund pozitiv la vocea mamei inca din momentul in care descopera lumea si isi recunosc mama chiar si daca aud doar o simpla inregistrare.
8. Constiinta de sine a unui bebelus se dezvolta abia la varsta de 1 an. Este perioada in care un copil realizeaza ca este o fiinta distincta de altele si ca poate sa aiba propriile dorinte.
9. Copiii, chiar si la varste fragede, pot sa perceapa tensiunile din familie. Este motivul pentru care este bine ca parintii sa nu se certe. Bebelusul poate sa perceapa si sa inteleaga tonurile de voce si chiar expresiile faciale, starea din casa influentandu-i dezvoltarea. Perceptia asupra starilor mamei apare inca din perioada in care este in uter. Acesta isi poate da seama daca mama este agitata, suparata sau fericita.
10. Amintirile incep sa apara abia dupa 3 ani. Pana la varsta de 3 ani, experientele au un rol important in dezvoltare, insa nu se transforma in amintiri. Abia dupa 3 ani, bebelusul incepe sa isi aminteasca ceea ce face.
11. Bebelusii stiu sa inoate. Orice bebelus are in instinct capacitatea de a inota si isi tine instinctual respiratia. Din acest motiv este bine ca orice bebelus sa beneficieze de sesiuni de inot, deoarece in timp, instinctul dispare.