NARS si Andy Warhol

Home » Monden » Celebritati internationale » NARS si Andy Warhol
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Andy Warhol a fost un artist vizual, inovatorul miscarii artistice cunoscute sub numele de pop art, concentrata pe lumea anilor `60, pe relatiile dintre arta, celebritatile vremurilor de atunci si faimoasele reclame care invadau o lume pregatita de o revolutie culturala.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Arta lui reuneste desenul, pictura, fotografia, grafica, sculptura, filmul si muzica. Warhol a fost fascinat de lucrurile care ne unesc, indiferent de pozitia pe care o avem in societate, de gusturile, inclinatiile noastre, talentele sau alegerile pe care le facem in viata.

Orice artist este pana la urma preocupat de acest aspect, de trairile, aparentele si tot ceea ce ne uneste ca oameni. Dar la Warhol, preocuparea aceasta era diferita, intrucat el era orientat spre comercial. Pe Warhol il fascina faptul ca toata lumea bea Coca Cola, de la presedinte, la o celebritate de la Hollywood sau la un vagabond. Tuturor le place, toti beau Coca Cola si toti isi permit sa cumpere o doza de Coca Cola. Iar omul simplu este poate incantat ca bea aceeasi bautura ca presedintele. Asadar, Warhol s-a gandit sa ridice acest mic aspect al vietii la rangul de arta, astfel a adus cotidianul in arta sa, iar aceasta a devenit pop art, „popular art”, un fel de arta a poporului.

In operele lui se regasesc de la rochii si jachete colorate la cutii de conserve, cutii de Coca Cola, de la fructe si legume la portretele actorilor sau a altor muze la care el ravnea, in voga in anii `60. Arta lui oglindea tot ceea ce il inconjura, care in acelasi timp il fascina, de la simplitatea si banalitatea acelei cutii de conserve, la stralucirea care respira din portretul suav al lui Marilyn Monroe. Probabil din aceasta cauza, arta lui a devenit atat de populara pentru ca se adresa tuturor consumatorilor de la iubitorii de filme la cei care isi fac cumparaturile din piata.

Arta lui era pe intelesul tuturor. Ce este de neinteles la o cutie de conserve? Dar in acelasi timp, Warhol era fascinat de natura umana. In studioul sau, numit The Factory foarte multi artisti se perindau, iar Warhol ii filma pe toti. Ii ruga sa se aseze in fata aparatului, filmandu-i ore in sir. Acestia puteau sa povesteasca, sa rada, sa planga sau pur si simplu sa taca, sa nu zica nimic, sa-si spuna intreaga viata din priviri. Si o spuneau. Warhol urmarea microexpresiile atat de importante si expresive, care de multe ori dezvelesc invelisul unui om. Warhol le privea sufletul.

Firma de cosmetice NARS a lansat recent o colectie Andy Warhol, in care imaginile lui se regasesc pe seturi de frumusete.

Farduri, rujuri sau lacuri de unghii, amintind de culorile aprinse pe care Andy le folosea se pot cumpara acum in cutii pe care sunt imprimate faimoasele lui portrete, autoportrete. Muza lui Edie Sedgwick a luat locul de varf al lui Marilyn Monroe in creatiile sale.

Deasemenea, in cateva farduri de pleoape, in editie limitata, se regaseste chiar portretul lui Warhol in nuantele lui originale. Se pare ca Warhol nu inceteaza sa minuneze, iar operele sale, experimentele sale, mai mult sau mai putin controversate sunt in continuare aduse in contexte noi, incantand fanii curentului pop art.

 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.