Pomi fructiferi altoiti – cand si cum se planteaza

Home » Casa de vis » Gradina » Pomi fructiferi altoiti – cand si cum se planteaza
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Pomii fructiferi altoiti se planteaza in general urmand aceiasi pasi ca si in cazul pomilor fara altoi, diferenta fiind reprezentata in special de grija pentru zona in care este prins altoiul.

Cand se planteaza pomii altoiti?


Cea mai buna perioada pentru transplantarea pomilor fructiferi este toamna, inca din luna septembrie daca a inceput desfrunzitul. Atentie insa, nu trebuie asteptat inghetul. Unii specialisti recomanda chiar si zilele calde din timpul iernii, daca pamantul este dezghetat si se poate lucra corect cu el.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

pomi-altoiti

Saparea gropilor este o activitate ce se recomanda a fi facuta inainte cu 2-3 luni de momentul plantarii efective a puietului. Acest lucru ofera o perioada de sterilizare si pamantul va fi mai ud si mai bogat. Groapa trebuie sa aiba minim 50x50x50 cm, insa este bine sa fie chiar mai mare. Astfel, pamantul va fi mult mai afanat si radacinile isi vor croi drum mai repede. Pamantul trebuie asezat in doua gramajoare diferire, pentru ca atunci cand va fi asezat in groapa se va inversa ordinea lui (pamantul aflat initial la suprafata va fi acum pus primul, direct peste radacini).

Urmeaza asezarea efectiva a pomului in groapa. El trebuie pozitionat in centrul gropii, insa trebuie respectata adancimea la care a fost si in plantatie. Pomii fructiferi altoiti trebuie plantati astfel incat zona in care este fixat altoiul sa ramana deasupra pamantului cu 2-3 centimetri. Explicatia este simpla: altoiul nu trebuie sa intre in contact cu solul caci altfel este posibil sa isi formeze propriile radacini.

Pe tulpina portaltoiului se va observa, chiar deasupra zonei de imbinare,  o zona mai inchisa la culoare, mai pigmentata, care indica orientarea spre nord a puietului in pepiniera. Aceasta orientare trebuie respectata si in momentul plantarii, fie ca este vorba de plantarea in gradina sau intr-o livada de pomi fructiferi.

Pentru a spori sansele de prindere a pomisorului este bine ca radacinile sale sa le mocirleasca inainte de plantare, adica sa se scufunde intr-un amestec de balegar sau mranita fermentata cu apa, iar apoi pamantul ce e pune in groapa sa fie si el suplimentat cu astfel de ingrasamant natural. Atentie insa ca acesta sa nu fie prea proaspat caci este acid si poate avea efectul contrar.

Daca plantarea se face toamna, atunci este necesara protejarea altoiului in fata inghetului. Astfel, la radacina pomului se va face un musuroi de pamant de aproximativ 30-40 de centimetri care va acoperi si altoiul si il va feri de ger.

 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.