Sfaturi pentru zambetul sanatos al copilului tau

Home » Sanatate » Sanatate dentara » Sfaturi pentru zambetul sanatos al copilului tau
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Cat de important este zambetul copilului tau? Probabil ca iti este greu sa explici in cuvinte... tocmai de aceea ar trebui sa nu neglijezi nicio clipa ingrijirea dintilor celui mic si pastrarea sanatatii si stralucirii zambetului de copil.

Urmeaza cateva reguli simple, dar necesare pentru o igiena dentara corecta, inca de la primul dintisor!

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Cand este bine sa incepi ingrijirea dintilor copilului?

Niciodata nu este prea devreme sa adopti un obicei sanatos! Nu trebuie sa astepti momentul diversificarii alimentare, al aparitiei tuturor dintilor sau implinirea unei anumite varste.

Curatarea dentara se incepe de la primul dintisor, adica inainte de implinirea varstei de un an. Cea mai mare greseala a parintilor este ignorarea grijii pentru dintii de lapte. Acestia trebuie tratati cu o foarte mare atentie, deoarece au un rol decisiv pentru viitoarea dantura permanenta.

dinti sanatosi

Cum se face o curatare temeinica?

Pentru sanatatea zambetului, spalatul dintilor trebuie sa se faca periodic, de doua ori pe zi. La inceput, vei masa usor gingia cu un degetar de silicon apoi, este indicat sa folosesti periuta de dinti, bineinteles, alegand modele adecvate varstei.

Utilizarea degetarului din silicon manuit cu grija sau a periutei il va ajuta pe cel mic atat la curatarea cavitatii bucale, cat si la masajul gingiilor, un remediu eficient in alinarea durerilor de eruptie dentara.

Cu timpul, dupa aparitia tuturor dintilor, periajul trebuie sa dureze aproximativ 3 minute pentru a avea rezultate. Cele mai recomandate miscari sunt cele verticale, in timpul carora dintii si gingiile beneficiaza de o curatare mai profunda.

Ce produse sunt recomandate pentru copii?

Produsele de igiena dentara pentru copii se aleg in functie de varsta. La inceput este recomandat degetarul de silicon, apoi periuta, mica, usor de utilizat, cu peri moi, care sa nu raneasca gingiile sensibile ale celui mic.

Pasta de dinti potrivita este cea naturala, cu gust placut. Mare atentie, insa, la cantitatea de pasta de dinti utilizata. Copilul nu stie, inca, sa isi clateasca foarte bine gura dupa periaj, asa ca este sanatos sa aplici o cantitate destul de mica, fara a depasi marimea unui bob de mazare.

Cateva sfaturi usor de urmat care vor transforma spalatul pe dinti intr-un ritual zilnic placut si cu rezultate pe temen lung pentru sanatatea celui mic:

  • Igiena dentara nu este o joaca, dar poate fi privita ca atare. Pentru a-l invata pe cel mic importanta unui zambet sanatos apeleaza la un joc, la povestioare, la transformarea unui simplu periaj dentar intr-un moment agreabil pe care copilul sa nu il refuze.
  • Cel mai concludent exemplu pentru o igiena dentara corecta a copilului esti chiar tu. Transforma spalatul pe dinti intr-un obicei de familie. Cu timpul, copilul va fi cel care va lua initiativa.
  • Nu uita ca simplul periaj nu este suficient! Pentru a preveni problemele dentare, sunt necesare un control stomatologic periodic, de rutina, care nu doar descopera la timp eventuale probleme, dar il obisnuieste pe cel mic cu prezenta medicului stomatolog si o alimentatie echilibrata.
Credit foto: adwriter /  CC BY-NC

 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.