Simptome care pot trada un fibrom uterin

Home » Sanatate » Simptome » Simptome care pot trada un fibrom uterin
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Printre problemele de sanatate feminine demne de luat in seama se afla, fara indoiala, fibromul uterin.

Statisticile spun ca aceasta afectiune apare la 70% dintre femei, afectand viata aceastora atat la nivelul sanatatii fizice, cat si din punct de vedere psihologic. Iata ce ar trebui sa stii despre fibromul uterin!

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Cel mai important aspect pe care ar trebui sa il constientizeze toate femeile este ca pentru fibromul uterin nu exista tratament preventiv. Insa, cu cat boala este descoperita in primele stadii de evolutie, cu atat tratamentele dau rezultate mai eficiente.

40% dintre femeile de pana la 35 de ani dezvolta fibrom uterin. Odata cu inaintarea in varsta, procentul creste pana la 70% pentru categoria de femei care au peste 50 de ani. Aceste cifre demonstreaza importanta monitorizarii permanente a sanatatii organelor sexuale feminine, prin controale periodice de rutina.

Totusi, in Romania, vizita de rutina la ginecolog nu se afla pe lista prioritatilor.

Fibrom Uterin

Fibrom Uterin

Cele mai multe dintre femei ajung sa se prezinte la primul control abia odata cu prima sarcina sau atunci cand starea de sanatate este destul de grava. Mai mult, astfel de probleme sunt rareori discutate, iar lipsa informarii atrage dupa sine un impact emotional si mai mare in cazurile in care boala se instaleaza.

Fibrom uterin – Simptome si diagnosticare!


Este util de stiut ca 3 din 4 femei nu prezinta niciun simtom al existentei fibromului uterin. Totusi, atunci cand semnele tumorii apar, acestea pot fi recunoscute prin:

  • menstruatii care tin mai mult decat ar fi normal si sangerari abundente;
  • durere in zona abdominala;
  • semne de anemie.

Simtomele care atrag, insa, cel mai des atentia sunt infertilitatea si nasterile premature, acestea afectand intr-un mod mult mai grav starea de sanatate. Diagnosticarea fibromului uterin se face de catre medicul ginecolog, fie prin control, fie prin confirmarea in urma unei proceduri imagistice – prin ecografie.

Desi cauzele bolii nu sunt total identificate, este important de stiut ca fibromul uterin este o afectiune ginecologica destul de comuna, la care ereditatea joaca un rol important. Femeile care au sau au avut in familie astfel de cazuri ar trebui sa nu amane controloalele ginecologice, efectuate cel putin o data la sase luni.

Fibromul uterin, cunoscut in popor ca pietrele uterului, evolueaza rapid. Chiar daca sunt foarte rare cazurile in care tumora este maligna (cancer uterin), diagnosticarea trebuie sa fie facuta rapid si urmata de cel mai bun plan de tratament recomandat de medicul ginecolog.

Pentru vindecare exista solutii medicamentoase, chirurgicale, terapie cu ultrasunete care pot distruge tesutul tumoral. In fiecare dintre aceste cazuri, insa, femeile care descopera existenta acestei tumori sunt afectate emotional. Tratarea prin histerectomie (pierderea totala sau partiala a uterului), urmata de lipsa menstruatiei si incapacitatea de a ramane insarcinate sunt pentru cele mai multe dintre femei, dincolo de masuri medicale, schimbari majore care le influenteaza stilul de viata si echilibrului emotional.

Tocmai de aceea, controlul ginecologic periodic si informarea corecta despre mentinerea sanatatii organelor sexuale feminine este atat de importanta. Nu ignora absolut niciun semn pe care organismul ti-l transmite si nu amana vizita la medic pentru evaluarea de rutina a starii tale de sanatate!

 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.