Tratamentul leziunilor medulare cu ajutorul celulelor stem

Home » Sanatate » Tratament » Tratamentul leziunilor medulare cu ajutorul celulelor stem
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Celulele stem sunt celulele de la care toate celelalte celule din organism sunt create.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Oricat de incurcata ar parea fraza anterioara, este bine de stiut faptul ca celulele stem embrionare sunt deosebit de versatile, asta insemnand ca sunt in masura sa transforme orice tip de celula, inclusiv o alta celula stem (sunt pluripotente, cu alte cuvinte). Momentan, ele sunt privite ca un potential tratament pentru cei cu dureri grave de spate si, in general, ca o solutie pentru bolile degenerative care implica moartea celulelor sau disfunctia lor. Sunt nenumarate afectiuni care au ca principala cauza maduva spinarii, tocmai de aceea tot acest intreg proces este privit cu mare atentie de catre oamenii din intreaga lume.

Printre afectiuni se numara urmatoarele: distrofii musculare, scleroza laterala amiotrofica, boala Huntington si leziuni traumatice. Maduva spinarii a unui adult sanatos contine o sursa de celule stem, una de altfel limitata si care se multiplica lent, dar care joaca un rol important in repararea micilor probleme ce pot aparea pe parcurs. Cercetatorii se bazeaza foarte mult pe intelegerea acestui mecanism de reparare, in cadrul caruia terapiile cu celulele stem pot fi dezvoltate pentru rezolvarea unor probleme mai grave a coloanei vertebrale.

Sobolanii au fost primii cobai ai acestor tratamente cu celulele stem; cercetatorii de la Universitatea Irvine au folosit celule stem embrionare pe un asemenea exemplar in 2005, primele dovezi de eficacitate neintarziind sa apara. Singura problema ivita a constat in faptul ca acesta a dat rezultate doar in cazul sobolanilor cu leziuni recente.

In 2010 a avut loc prima incercare, reporterii CNN raportand faptul ca medicii au injectat celule stem embrionare in maduva spinarii unui barbat in varsta de 60 de ani, diagnosticat cu ALS, o boala degenerativa a nervilor. Transplantul a fost un real succes, deci motive in plus de bucurie pentru pacientii care trebuie sa poarte povara acestei grave boli.

Mult mai multe informatii despre virtutile miraculoase ale celulelor stem puteti afla accesand siteul specializat  http://iCells.org.

 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.