Ceaiul verde si cele 1001 proprietati ale sale

Home » Sanatate » Remedii Naturiste » Ceaiuri » Ceaiul verde si cele 1001 proprietati ale sale
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Ceaiul verde a devenit, in ultimii ani, una din cele mai populare bauturi din intreaga lume pentru proprietatile sale deosebite extrase direct din frunzele delicate ale arborelui de ceai.

De un verde clar, cu un gust dulce, lejer si placut, aroma delicata dar persistenta sau un parfum cu aroma de fructe, e o bautura placuta, sub multele forme in care se prezinta.
Ceaiul verde de calitate trebuie sa aiba aroma fina, suava si sa contina putina teina. Raspandirea lui in lume incepe din China si Japonia si poate putini stiu ca ceaiul verde era rezervat regilor si aristocratilor dar la inceputuri era consumat de calugarii budisti.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

In Japonia, pentru renumita ceremonie a ceaiului se foloseste cel mai pretios ceai: ceaiul verde sub forma de pulbere, macinat la moara cu pietre pana se obtine o pulbere de un verde minunat si o aroma deosebita. In acest mod obtinut, nu-si pierde niciuna dintre proprietati. Ceaiul verde japonez este tonic si digestiv, imbunatateste memoria, iti da acea luciditate de care ai nevoie si este foarte bogat in vitamina C.

ceai verde

Din China ne vine cel mai rar si mai pretios ceai verde numit Pi Lo Chung, delicat, cu aroma de fructe, suav, rafinat, cu parfum fin, infuzia limpede si este cultivat doar pe un anumit munte.
Nu este asa de simplu sa obtii ceaiul verde, trebuie urmate anumite proceduri. Chinezii il pun la uscat in bazine mari la temperaturi de 100 grade Celsius. Japonezii il trec prin jeturi de aburi, pentru a-l curata si pentru a-i intrerupe procesul oxidativ, apoi prin jeturi de aer cald si lasat sa se raceasca in vase speciale. Frunzele de ceai devin flexibile, iar in functie de nuanta frunzelor, i se stabileste culoarea si calitatea.

Se vorbeste mereu de avantajele consumului de ceai verde pentru ca acest ceai face bine tuturor, are multe proprietati si inca i se mai descopera an de an.

Sa vedem detaliat cateva din uimitoarele beneficii ale ceaiului verde.

Poate fi un preventiv pentru cancer

Chinezii si japonezii sunt cei mai mari consumatori de ceai verde, au cele mai putine boli canceroase si sunt cele mai longevive populatii. Polifenolul epigallocatechina continut de catre ceaiul verde ajuta la prevenirea diferitelor tipuri de cancer, ba chiar opreste dezvoltarea lor.

Alina durerile artritei

Trei sau patru cani de ceai verde pe zi amelioreaza durerile in artrita reumatoida sau ajuta la prevenirea ei. Nu ne asteptam ca acest ceai sa faca miracole in cazul artritei reumatoide dar ajuta la prevenirea ei sau la ameliorarea altor boli care duc la artrita, reduce inflamatiile si infectiile de tot felul pentru ca are efect antioxidant. Inca se mai fac studii asupra substantelor din ceaiul verde pentru a se vedea daca ajuta si la vindecarea artritei.

Fara diabet

Cand insulina nu-si mai face efectul si nu mai suntem in gradul de a controla nivelul de zahar din sange, se declanseaza diabetul. Cercetatorii spun ca persoanele care sunt mari consumatoare de ceai verde sunt expuse in foarte mica masura riscului de a face diabet pentru ca flavonoidele continute de ceaiul verde reusesc sa regleze nivelul zaharului din sange si sa reduca munca pancreasului.

Bun pentru creier

Radicalii liberi sunt responsabili de imbatranirea celulara si de procesele degenerative care pot cauza pierderi de memorie. Ceaiul verde e considerat un agent terapeutic de mare ajutor in stimularea memoriei dar e valabil doar in cazul in care se consuma cu regularitate acest minunat ceai.

Ceaiul verde iti protejeaza inima

Pentru sistemul vascular, hipertensiunea reprezinta o problema grava si se stie ca este o cauza a poblemelor cardiovasculare. Consumul constant de ceai verde ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui, distrugand placile de aterom care se formeaza pe artere si normalizeaza tensiunea, protejand inima.

Rezultate notabile in combaterea acneei

Daca tot are proprietati antiinflamatorii si antibacteriene, infuzia de ceai verde se poate folosi cu succes in ameliorarea neplacerilor provocate de acnee. Se face asa: se prepara o infuzie concentrata de ceai verde si cu ajutorul unor dischete demachiante se curata tenul in profunzime. Apoi se aplica pe ten un tifon curat inmuiat in prealabil in infuzie de ceai verde si care se tine 10 minute. Ranile provocate de acnee se cicatrizeaza, dispar umflaturile si inflamatiile si se normalizeaza productia de sebum. Convenabil, nu-I asa?

De real ajutor in cura de slabire

Stimuleaza metabolismul si functiile renale si are rol diuretic. Reduce umflarea abdomenului, are actiune drenanta si regleaza flora bacteriana din intestine. Vitaminele si mineralele fortifica sistemul imunitar, regland metabolismul.Consumul constant de 4 cesti de ceai verde pe zi, poate constitui o posibilitate de a slabi sanatos pentru ca polifenolii continuti ajuta la marirea consumului de energie dar fara accelerarea ritmului cardiac.

Cum se prepara ceaiul verde

Pentru a prepara corect ceaiul verde, trebuie sa-i acorzi putina atentie altfel te vei trezi cu o bautura cu gust ierbos. Ai nevoie de o lingurita rasa de ceai verde sau un pliculet de ceai verde si o ceasca apa.
Se incalzeste apa pana apar cateva bule pe margine (ideal ar fi un termometru, pentru ca apa trebuie sa fie la 70 grade) se toarna peste ceai si se lasa la infuzat timp de 2 sau minute. Daca se poate, ar fi bine ca apa calda sa se toarne pe peretii canii, nu direct pe frunzele de ceai. Se strecoara si se mai lasa sa se odihneasca 2 minute inainte sa-l consumi. Din resturile de ceai poti sa prepari inca 2 infuzii.

Ceaiul verde in preparatele culinare

Ceaiul verde nu se foloseste doar in infuzie ci are multe aplicatii in gastronomie. E foarte apreciat sub forma de sos delicat pentru somon si fructe de mare sau sos pentru salate, se prepara biscuiti, inghetata, lichior, cocktail sau o inedita dulceata cu mere si ceai verde.

Contraindicatii

Cu toate ca are mai putina cafeina decat cafeaua, ceaiul verde nu e indicat persoanelor cu hipertensiune si nu trebuie baut inainte de culcare.

 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.