Cum scapam de raceala: 5 ponturi fara gres
Mai ales atunci cand vine anotimpul rece, racelile sunt un inamic la ordinea zilei, care pe unii reuseste sa-i „tortureze” constant, nefiind rare cazurile in care o asemenea boala te poate tine cateva saptamani.
Oricum ar fi, racelile sunt neplacute, te scot din circuit si te impiedica sa te bucuri de viata. Cu totii vrem sa scapam de ele cat mai repede, cat mai usor. Care e cel mai la indemana mod de a face asta? Cu ajutorul medicamentelor. Din pacate insa, acestea nu actioneaza intotdeauna asa de bine si de repede cum ne-am dori. Asta e tocmai din vina noastra, pentru ca nu-i oferim organismului si alte „arme” cu ajutorul carora sa lupte. Practic, noi nu ne intarim organismul pentru a-l ajuta sa combata raceala cu proprii anticorpi. In ce domenii gresim? In mai multe, de la nutritie la miscare.
Urmareste-ne si pe Google NEWS
Iata 5 lucruri care te vor ajuta sa scapi mult mai repede de raceala:
„Antibioticele” naturale
Dincolo de medicamentatie, care n-ar trebui neglijata, mai ales daca raceala e serioasa, ne putem ajuta corpul cu unele elemente naturale care au proprietati antibiotice si antivirale.
Ceapa si usturoiul sunt doua dintre cele mai importante alimente atunci cand esti racit, multitudinea lor de beneficii ajutand la o recuperare foarte rapida.
Pe langa asta, mici fructe foarte bogate in antioxidanti, precum catina sau goji, consumate cat mai aproape de starea lor naturala, pot face de asemenea minuni.
Fructe si legume din plin
Dincolo de fructele si legumele mentionate la paragraful de mai sus, care sunt „agenti speciali” de interventie, baza alimentatiei noastre trebuie sa fie cele pe care le putem consuma in cantitati mai mari. Broccoli, portocalelele, merele, varza proaspata, morcovii si multe altele sunt vitale atunci cand vrem sa ne „punem pe picioare” de indata. Cu atat cat mancam o varietate mai mare de fructe si legume, cu atat e mai bine. Cand avem raceala, boala „mananca” acesti micronutrienti intr-un ritm foarte rapid, de aceea trebuie inlocuiti des. Daca, totusi, nu suntem siguri ca avem o cantitate suficienta si diversificata de fructe si legume, un supliment alimentar cu vitamine si minerale ar fi excelent.
Ar mai trebui adaugat ca fibrele si apa pe care le contin sunt esentiale pentru functionarea eficienta a organismului.
Da-i corpului proteine de calitate
Anticorpii cu ajutorul carora organismul lupta cu infectiile sunt produsi in primul rand de proteine, de aceea e esential sa ii dam acest macronutrient in cantitati suficiente. Carnea slaba la gratar, ouale fierte si lactatele sunt sursele cele mai bune. Iar ciorba de pui aduce si cativa nutrienti special facuti sa lupte cu raceala. Nu sunt recomandate, in schimb, prajelile.
Hidratare inteligenta
Nu intamplator ti se recomanda sa bei multe lichide atunci cand esti racit. Trebuie sa avem insa grija ce fel de lichide consumam. Sucurile carbogazoase si alcoolul, spre exemplu, nu sunt recomandate. Apa plata si ceaiurile, da, in mod constant. Pe masura ce devenim mai hidratati, si celulele sunt „umplute” si functionale, iar organismul elimina impuritatile. O solutie buna de hidratare e ceaiul verde, cu mentiunea ca acesta trebuie consumat in prima parte a zilei, din cauza continutului de cafeina.
Stat in pat sau soare si miscare?
Multi fac greseala, atunci cand sunt raciti, sa nu iasa deloc din casa, ci doar sa stea in pat, ceea ce, din pacate, le intarzie vindecarea. Asta e scuzabil doar daca avem o raceala atat de puternica incat nu ne putem ridica, altfel e o eroare.
In primul rand, lumina soarelui (chiar daca sunt nori) ajuta corpul sa produca vitamina D, esentiala pentru refacere si buna functionare a organismului, mai ales ca ea favorizeaza absorbtia calciului.
In al doilea rand, miscarea, adica exercitii usoare precum plimbarea, ne da un avantaj important printr-un mecanism simplu de „pacalire” a corpului – il face sa declanseze sistemul imunitar. Dar nu trebuie sa uitam ca avem totusi o raceala, nu trebuie sa trecem la exercitii epuizante, s-ar putea sa obtinem efectul exact invers.
Acestea sunt cele mai importante „elemente ajutatoare” pe care i le putem oferi corpului nostru in lupta sa cu raceala. Fiecare in parte e bun, insa toate 5 la un loc sunt excelente.