Fertilitatea de cuplu: factorii determinanti

Home » Familie & Relatii » Sarcina » Preconceptie » Fertilitatea de cuplu: factorii determinanti
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Prin definitie, un cuplu heterosexual este steril daca, intr-un interval de 365 de zile calendaristice, prin incercari repetate si in conditii propice, femeia nu ramane insarcinata. Totusi, fertilitatea nu implica doar aparitia unei sarcini, cat si capacitatea corpului de a duce la bun sfarsit cele 280 de zile de sarcina.

Este cunoscut faptul ca, din punct de vedere fiziologic, tinerii cu varste cuprinse intre 20 si 24 de ani au o rata de reusita de conceptie de pana la 86%, urmand ca fertilitatea sa scada treptat, pe masura ce se avanseaza in varsta. De exemplu, cuplurile in care varsta este trecuta de 35 de ani au o rata de reusita de conceptie care scade pana la 52 %.

fertilitate

Simplul act sexual neprotejat nu este suficient pentru a garanta obtinerea unei sarcini. Din contra, sunt peste 10 mecanisme care trebuie sa functioneze perfect. Orice factori perturbatori, precum stresul emotional, existenta unor conditii medicale precum varicocelul sau criptorhidia sau chiar si anumite boli febrile recente (tratate), pot impiedica obtinerea unei sarcini.

In principal, pentru a obtine o sarcina, este nevoie de functionarea perfecta a urmatoarelor mecanisme:

  • spermograma normala ( ph intre 7,2-7,8, peste  20 de milioane per mililitru, cu o mobilitate progresiva mai mare de 25%;
  • emisia si receptia spermei;
  • ascensiunea spermatozoizilor in uter;
  • ovogeneza normala, fara dereglari;
  • ovulatia in perioadele fiziologice si captarea ovulului de catre trompa uterina (se recomanda contactele sexuale in perioada ovulativa);
  • fecundarea oului in treimea trompei;
  • segmentarea oului;
  • transportul tubar al ovocitului;
  • hranirea oului, atat inainte, cat si dupa fixarea acestuia pe uter;
  • mentinerea functiei corpului galben (a carui secretie este stimulate de hormonul luteinizant). In mod normal, daca corpul galben nefecundat se transforma in corp alb in aproximativ 240 de ore de la ovulatie, insa in cazul in care ovulul a fost fecundat, activitatea lui este prelungita hormonal pentru cel putin 90 de zile.

In caz de infertilitate, se va urmari depistarea clinica a cauzei, urmata de corectarea medicamentoasa. Daca nu se poate obtine o sarcina in mod obisnuit, chiar si dupa tratarea problemelor care au cauzat initial infertilitatea, se poate apela la tehnici de reproducere asistata, precum inducerea de ovulatie (cu citrat de clomifen, gonadotropine, administrare de hormon foliculo-stimulant), inseminare intrauterina, inseminare in vitro, la care se adauga si tehnici de micromanipulare a ratei de fertilizare a ovocitelor in vitro.

 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.