Murele: “Bombe” de energie si vitalitate

Home » Sanatate » Nutritie » Murele: “Bombe” de energie si vitalitate
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Murii cresc peste tot, la campie, la deal, la munte. Sunt sub forma de tufisuri, am putea spune ca napadesc zona respectiva si ne incurca, dar murele, fructele lor, sunt la mare cautare, fiind un produs delicios plin de vitamine si minerale.

Cu gustul lor placut dulce-acrisor si bogatia de vitamina C continuta, murele ocupa un loc binemeritat de fructe datatoare de sanatate. Pentru a putea beneficia de proprietatile lor curative este bine sa mancam mure proaspete. Chiar daca nu isi pastreaza toate proprietatile, sunt bune si congelate sau sub forma de sirop si dulceata.Se poate face vin si rachiu din aceste grozave fructe.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

In afara de faptul ca sunt bogate in vitamina C, murele contin vitamina E, grupul de vitamine B, tanin, luteina, acid folic, calciu, fier, magneziu, cupru, potasiu, fosfor, sodiu, seleniu, zaharuri de buna calitate, proteine, fibre si foarte putine grasimi vegetale.

Murele contin resveratrol, cel mai puternic antioxidant cu efect de neutralizare a radicalilor liberi si a altor substante oxidante si are activitate anticanceroasa. Resveratrolul a fost numit cheia longevitatii.

Sa vedem de ce murele sunt un izvor de sanatate:

Murele reduc colesterolul “rau”.

mure


Murele sunt bogate in antioxidanti dar cel mai important este resveratrolul pe care-l gasim si in vinul rosu. Acesta reuseste sa reduca colesterolul si astfel fluidizeaza sangele. Un alt compus al murelor este acidul nitric, care curata si dilata arterele.

Putini stim ca substantele benefice sunt si in semintele de mure. Acestea contin mari cantitati de acizi grasi Omega-3 si Omega-6 care dau o mana de ajutor in reducerea colesterolului LDL(cel rau)

Intaresc sistemul imunitar


Avand in vedere continutul mare de vitamine, oligoelemente, proteine si minerale din mure si efectul rol antibacterian, antiinflamator si detoxifiant, se reduce stresul oxidativ si sistemul imunitar se fortifica.

Stopeaza inflamatiile hemoroidale


Murele sunt indicate in constipatie si inflamatiile hemoroidale deoarece sunt foarte bogate in saruri minerale si fibre si acestea ajuta la imbunatatirea activitatii tractului intestinal.

De ajutor in diabet


Diabetul este o tulburare a metabolismului. Murele au proprietatea de a diminua glicemia, stimuleaza secretiile pancreasului si astfel vin in ajutorul celor cu diabet prin intermediul resferatrolului, substanta care regleaza metabolismul.Se recomanda consumul zilnic de 200 grame de mure.

 Previn anemia


Anemia inseamna o scadere a concentratiei de hemoglobina din sangele periferic si poate insemna inceputul unei boli.

Acidul folic si fierul continut in mure, sunt un aliat de nadejde impotriva anemiei deoarece participa la sinteza globulele rosii si impreuna cu vitamina C reduc riscul anemiei.

De ajutor in vitiligo


Cand se deterioreaza celulele care produc melanina,(pigmentul pielii) apare boala vitiligo. Murele contin acid folic, vitamina B si resveratrol, o substanta care stimuleaza producerea de melanina si reduce stresul oxidativ. Se face ceai din mure uscate la umbra si se bea 1 litru (4 cani) pe zi timp de un an. Pielea va incepe sa se pigmenteze in locurile afectate. Ceaiul de mure uscate: murele uscate se pun 30 minute in putina apa ca sa se rehidrateze, se toarna peste ele apa fierbinte si se lasa la infuzat 10 minute.

Protejeaza oasele


Murele sunt alimentul ideal pentru copii deoarece continutul lor de vitamine si minerale ajuta in procesul de crestere. De aceea trebuie sa incurajam copiii sa manance mure. Pentru persoanele in varsta substantele din mure ajuta la oprirea procesului de demineralizare a oaselor si previn bolile articulare.

Protejeaza stomacul


Ceaiurile ne ajuta sa intampinam mai sanatosi schimbarile de sezon, fortificand organismul nostru. Ceaiul de mure nu contine cafeina, are un gust dulce-acrisor, relaxeaza stomacul, favorizeaza digestia si combate spasmele. De ajutor este si rachiul de mure in calmarea spasmelor stomacului. Se bea un paharel dupa masa.

Iata si reteta pentru rachiu:


Ai nevoie de: 200 grame mure proaspete, 1 litru de tuica de calitate, un bastonas de scortisoara si 2 felii de lamaie cu coaja. Se amesteca totul, se pune intr-un borcan de sticla, se tine la soare 2 saptamani si apoi intr-un loc intunecos o luna de zile. Dupa aceea se strecoara, se pune la racoare si se consuma dupa 2 luni. Abia atunci are gust perfect

Murele se pastreaza proaspete doar 24 ore si de aceea este bine ca in sezonul murelor sa ne facem timp pentru o excursie in natura, sa le recoltam noi. Facem sport si ne vitaminizam. Nu sunt de aruncat insa nici murele congelate, care pastreaza multe din calitatile celor proaspete. Totul e sa incercam aceste fructe care ne dau vitalitate.

 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.