Orhideea, genul Cymbidium

Home » Casa de vis » Gradina » Orhideea, genul Cymbidium
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Orhideele sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, iar in ziua de azi sunt cultivate si apreciate in orice loc civilizat al planetei.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

O mare realizare a avut loc la mijlocul secolului al XIX-lea, cand s-a obtinut primul hibrid artificial. Anii 1950-1960 au reprezentat ” Era de aur ” in cultura orhideelor Cymbidium.

Alte genuri de orhidee si descrierea lor:

  • Cattleya– are frunze mari, coriacee si o cuoare de verde deschis. Florile sunt mari, colorate galben, portocaliu sau mov.
  • Stanhopea– florile au petale ondulate si un parfum foarte puternic, imbietor si putin dulceag.
  • Cymbidium– frunzele sunt persistente. Inflorescentele sunt lungi, cu pana la 30 de flori dispuse in spic.
  • Dendrobium– frunzele sunt plane sau cilindrice iar culoarea florii variaza. Cea mai apreciata e cea de culoare alba.
  • Paphiopedilum– labelumul are forma de papuc. Floarea se pastreaza o luna pe planta si pana la 2 saptamani in vase.
  • Phaelenopsis– frunzele sunt putine si carnoase. Prezinta un numar mare de flori pe planta.

cymbidiumOrhideele din genul Cymbidium sunt mari iubitoare de lumina. Temperaturile optime variaza in functie de faza de crestere. Se stie ca nu suporta excesul de apa, de aceea trebuie intocmit un plan de udare, in asa fel incat sa nu sufere planta nici de lipsa dar nici de exces de apa. Substratul trebuie sa fie constituit din componente organice in diferite stadii de mineralizare. Detalii se gasesc pe internet, in carti de specialitate sau la orice persoana care lucreaza intr-un garden center sau intr-o florarie. Inmultirea poate fi generativa ( prin seminte ) sau vegetativa ( prin mesristeme, despartirea tufei ).

Este foarte important de retinut ca aceste orhidee sunt extrem de sensibile la sarurile naturale existente in apa de la robinet.

Prin folosirea acestei ape, fara a efectua spalarea substratului, varfurile frunzelor vor incepe sa se necrozeze. E recomandat sa se ude de 2-3 ori pe saptamana, in timpul sezonului cald, si o data pe saptamana sau chiar mai putin, in timpul iernii.

Fertilizarea o data sau de doua ori pe luna, o data cu udarea, este, de regula, suficienta. Unii dintre cei pasionati de cresterea orhideelor folosesc ca fertilizant, cu bune rezultate, granule greu solubile care se gasesc in florarii.

La replantare, se scoate planta cu grija din ghiveciul initial si se indeparteaza radacinile moarte sau distruse.Radacinile moarte sunt moi si maro iar radacinile sanatoase sunt ferme si albe si au varfuri de crestere verde deschis. Se pune la suprafata ghiveciului scoarta pentru un drenaj mai bun.

Puneti orhideea intr-un loc umbrit si stropiti atat planta cat si suprafata scoartei de doua ori in fiecare zi pana devine stabila si noua crestere de radacini este evidenta. Dupa vreo 10 zile, mutati planta intr-o zona cu lumina mai puternica si reincepeti udarea repetata asa cum ati planificat.

Orhideea este o floare superba care decoreaza orice incapere intr-un stil elegant. Este mai greu de intretinut decat alte plante decorative dar merita!

 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.