Mananca inteligent – Cum sa iti imparti mesele pentru a slabi
Atunci cand vrem sa slabim, nimic nu e mai important decat numarul caloriilor pe care le ingeram.
La prima vedere e simplu – mancam mai putine calorii, scadem in greutate.
Urmareste-ne si pe Google NEWS
Foarte, foarte multe femei, mai ales cele care au tinut vreodata diete, au descoperit insa ca nu e atat de simplu. Chiar daca reducem numarul caloriilor si greutatea scade la inceput, s-ar putea sa descoperim ca slabirea s-a oprit sau e chinuitor de inceata. Mai mult, din cauza restrictiilor alimentare necesare cand vrei sa slabesti, renunti dupa un timp, mai ales daca lucrurile nu merg in ritmul dorit.
Care este explicatia? Simplu: nu e vorba doar de numarul caloriilor, e vorba si (sau mai ales si) de cum le impartim. Mai jos sunt cateva cauze pentru care se intampla lucrurile mentionate mai sus si ce e de facut pentru ca tentativa de a slabi sa fie un succes, nu un esec chinuitor:
1. Mancam putine calorii, insa impartite in doar 1-2 mese
Degeaba mananca o persoana un numar redus de calorii daca le „inghesuie” pe toate intr-o masa sau doua. Asta din cauza felului in care e construit corpul uman, fiind o mostenire din epoca primitiva – daca nu primeste calorii constant, ci doar la intervale lungi de timp, va „comuta” pe modul economic, precum un calculator ce ramane fara baterie. Asta inseamna ca va economisi energie. Si mai clar, va arde mai putine grasimi pentru autoconservare.
Mai mult, organismul va depune o mai mare parte din calorii ca grasime la acea unica masa a zilei, comparativ cu atunci cand mananci de mai multe ori.
Cea mai buna solutie e asta – sa mancam macar 4 mese mai mici pe zi, in locul a 1-2 mari. Atunci corpul se va „relaxa” si va trece din nou la un consum mai ridicat de grasime.
2. Reducem prea brusc numarul caloriilor
O alta greseala pe care o fac oamenii care vor sa slabeasca e sa scada brusc numarul caloriilor consumate. „Mananc 5.000 de calorii, e prea mult, voi scadea la 1.200 sa slabesc”. Pentru vreo saptamana-doua, va merge, vei slabi accentuat. Doar ca, mai apoi, organismul va declansa din nou acel mecanism de autoconservare despre care am vorbit si va „economisi” energie, in special grasime.
Rezolvarea e fireasca – trebuie scazut treptat numarul caloriilor, nu trebuie sa producem un soc. E mult mai eficient pe termen lung.
3. Nu facem greselile de mai sus, dar nu mancam ce trebuie
Chiar daca impartirea meselor e buna si scaderea numarului caloriilor e treptata, exista si un al treilea element important – ce anume mancam. Putem avea 5 mese pe zi, dar daca la fiecare mancam doar covrigei si supa de varza, organismul tau nu va rezista multa vreme.
E bine sa retinem ca si daca mancam mese mai mici, totusi trebuie ca acestea sa contina tot ce enecesar – proteine (din carne slaba, peste, albus de ou fiert, iaurt slab samd), dar si surse de carbohidrati care aduc vitamine si mai ales fibre (cele mai bune fiind fructele si legume, dar nu sunt de neglijat nici surse precum cartofi copti in coaja sau pastele integrale).
De ce mai ales fibre? Dincolo de faptul ca acestea fac mixul alimentar ce absoarbe mai mult din grasimea consumata la o masa, ele mai au o proprietate – se umfla. Prin asta, ele ocupa un loc mai mare in stomac si senzatia de satietate apare mai usor si dureaza mai mult. Adica exact ceea ce avem nevoie.
Concluzia – modul in care ne impartim mesele si ceea ce consumam la ele e decisiv atunci cand vrei sa slabesti atat cat ai nevoie, fara ca asta sa devina un chin. Cu putina atentie, se poate face foarte usor.