Paducelul – un ajutor pentru inima si prospetime. 9 efecte de exceptie

Home » Sanatate » Remedii Naturiste » Paducelul – un ajutor pentru inima si prospetime. 9 efecte de exceptie
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Paducelul este un arbust foarte apreciat inca de acum 100 de ani. Pentru ca are spini si poate creste de la 3 m pana la 7 m, iar primavara e plin de flori albe si toamna plin de fructe mici si rosii ca focul, in vechime era folosit pe post de gard viu pentru a delimita gradinile.

Dar calugarii din manastiri preparau leacuri din florile, frunzele si fructele paducelului. Erau convinsi ca preparatele din paducel te regenerau la inceputul primaverii si iti reimprospatau sangele. Nobilii in special erau cei pentru care se faceau preparate din plante medicinale.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

paducel

In timpurile moderne, cercetatorii au descoperit ca paducelul este o adevarata planta medicinala pentru cardiaci si bolile circulatorii. Paducelul a fost numit planta inimii.

Ca la fiecare leac natural, efectul total este dat de unirea tuturor principiilor active din planta respectiva iar in cazul acesta sunt evidentiate doua grupe de principii active si anume: flavonoide (compusi chimici care au efect antioxidant asupra organismului si se gasesc in fructe, anumite bauturi si in plante) si procianide (substante chimice care ajuta la prevenirea unui accident vascular cerebral sau atac de cord deoarece ajuta vasele de sange sa se mentina sanatoase).

Proprietati:cardiotronic, vasodilatator, antispasmodic, sedativ, antihipertensiv si inca multe altele.

Iata detaliat o lista de beneficii uimitoare pe care s-ar putea sa nu le stiti:

Ajuta la sanatatea sistemului cardio-vascular

Principalele proprietati ale paducelului il fac util in tratamentul insuficientei cardiace usoare si a aritmiilor, in extrasistole ventriculare, palpitatii, usoara hipertensiune arteriala, dispnee cardiaca si cardiopatie senila.

Paducelul este printre putinele plante care sunt in special bune la circulatia sangelui. Ceaiurile din florile si fructele paducelului sunt considerate ideale in combaterea radicalilor liberi iar dulceturile din fructele presate la rece sunt un protector al sistemului nervos, fluidizeaza sangele.

Pentru scaderea presiunii arteriale se beau 2 cesti din infuzie de flori de paducel. Se obtine dintr-o lingurita plina-varf cu flori uscate de paducel puse intr-o cana cu apa fierbinte si tinute 10 minute la infuzat. Indicata pentru aceasta este si marmelada de fructe de paducel presate la rece si consumata la micul dejun, fiind bogata in antioxidanti. Compusii cardiotonici se gasesc in cea mai mare parte in florile de paducel dar pentru tulburarile functionale, palpitatii si extrasistole se poate face o combinatie cu plante cu efect sedativ cum ar fi roinita si valeriana si se bea sub forma de ceai.

Calmeaza sistemul nervos

Paducelul contine un aminoacid, teamina, care este o substanta cu efect relaxant si calmant, este de mare ajutor in stari anxioase si depresive fiind considerat un adevarat sedative, pentru ca reduce emotivitatea si starea de agitatie.

In multe zone a devenit un ritual ca la sfarsitul lunii februarie sa pui in apa de baie 4-5 linguri de flori uscate de paducel, ca sa prepare sistemul nervos pentru schimbarile de stagiune. Efectele revitalizante se vad imediat deoarece somnul devine foarte linistit si odihnitor.

Reduce colesterolul

Paducelul are principii active foarte importante care permit organismului sa inlature radicalii liberi si astfel sa limiteze oxidarea particulelor de colesterol care incearca sa se agate de peretii vaselor sanguine imediat ce au suferit oxidarea. Prin aceasta procedura se impiedica crearea placilor de aterom in vasele sanguine si de aceea paducelul este considerat protector al circulatiei cerebrale.

Util in retentie urinara

Pentru diaree si retentie urinara se folosesc 3 grame de fructe uscate la 100 ml de apa, se fierb 10 minute, se filtreaza si se bea 2 cesti pe zi. La fel de utile pot fi si baile de sezut fierband in 5 litri de apa, 1 kg de frunze si fructe de paducel. Se strecoara si se toarna in apa pentru baie, impreuna cu o cana de sare grunjoasa.

Important in prevenirea diabetului

Paducelul si-a demonstrat eficacitatea in reducerea toxinelor si colesterolului din sange, fiind considerat o forma de prevenire a multor boli printre care si diabetul pentru ca are proprietatea de a regla valorile zaharului din sange. O veche reteta manastireasca spune ca trebuie sa folosesti fructe de paducel uscate si macinate iar pudra obtinuta o pui seara intr-un vas cu apa si dimineata bei lichidul obtinut. Proportia este de o lingurita de pudra la un pahar cu apa. Se bea cu o ora inainte de masa.

Calmeaza durerile articulare

Pentru durerile articulare este indicat ceaiul din fructe de paducel care are rol antioxidant, incetineste procesele degenerative ale articulatiilor, calmeaza durerile si are efecte antiinflamatoare. Se pot bea 3-4 cani de ceai pe zi timp de 3 saptamani. Inca din prima saptamana se simte o ameliorare a durerilor.

Cum se prepara: 1 lingura de frunze si flori uscate de paducel se pun intr-o cana de apa fierbinte si se infuzeaza 10 minute.Se filtreaza ceaiul si se bea imediat in caz de palpitatii, tahicardie si nervozism si inainte de culcare pentru actiune relaxanta si sedativa.

Are efecte hepatoprotectoare

Hepatita este o inflamatie, o boala infectioasa a ficatului, care consta in distrugerea celulele hepatice, la asta contribuind si un sistem imunitar slabit. Fructele de paducel ajuta la pastrarea functiei celulelor hepatice, regenereaza sistemul imunitar si infectia va fi inlaturata.

Vei avea o batranete sanatoasa

Paducelul este indicat in cure de la 6 luni pana la 1 an pentru persoanele in varsta, pentru ca pe langa faptul ca previne sau impiedica agravarea bolilor de inima, are proprietatea de a preveni si alterarea capacitatilor mentale si rezistenta la efort. Iata cum, cu o planta care se gaseste peste tot, putem avea o batranete linistita, fara teama bolilor.

Actiune antiinflamatoare a gurii

S-a demonstrat stiintific utilitatea infuziei facuta din fructele, frunzele, florile si scoarta paducelului in inflamatiile gurii si a gingiilor, si se foloseste in uz extern pentru gargara sau in industria cosmetica pentru apa de gura.

Aroma si gustul fructelelor de paducel se poate pastra si sub forma de dulceata delicioasa.

Ai nevoie de: 1 kg de fructe proaspete de paducel, 600 grame de zahar si o lingura de miere.

Se spala fructele de paducel si se fierb in putin apa pana devin moi. Se pun intr-o strecuratoare si se terciuiesc pana se scot semintele. Compozitia obtinuta se amesteca cu zaharul, se fierbe timp de 1 ora si se pune in borcane care se inchid ermetic. Dulceata obtinuta va avea culoarea rosie.

Sunt foarte multe beneficii dar trebuie sa ne gandim si la contraindicatii. Paducelul este contraindicat in cazuri de hipersensibilitate la componentii paducelului si interactiune cu alte medicamente care actioneaza la nivel cardiac.

In rest, paducelul este bine tolerat si aproape lipsit de efecte adverse. Bineinteles in doze recomandate de doctorul sau farmacistul tau.

 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.