Tot ce trebuie sa stii despre hipertensiunea arteriala: informatii utile, sfaturi, simptome!

Home » Sanatate » Generalitati » Tot ce trebuie sa stii despre hipertensiunea arteriala: informatii utile, sfaturi, simptome!
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Hipertensiunea arteriala este o boala cronica, fiind caracterizata prin valori crescute ale presiunii arteriale. Trebuie sa intelegem ce este presiunea arteriala ca sa putem defini corect hipertensiunea.


Presiunea arteriala reprezinta forta exercitata de sangele pompat de inima asupra peretilor arteriali. Cand aceasta presiune creste putem vorbi de hipertensiune arteriala. Aceasta boala este de doua feluri: primara (cea mai frecventa; in proportie de 90%) si secundara (de cauza renala, endocrina, etc).

Urmareste-ne si pe Google NEWS

In hipertensiunea arteriala primara, in marea majoritate a cazurilor, nu se poate preciza cauza. De obicei, aceasta boala poate fi diagnosticata cu ocazia unui examen de rutina, simptomatologia lipsind in multe cazuri. Acesta este si motivul pentru care hipertensiunea arteriala primara a fosta numita si „tacutul ucigas”, deoarece poate fi depistata in perioada complicata a bolii, iar repercursiunile asupra altor organe pot fi majore, ca: infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau afectiuni ale rinichilor.

tensiometru

Se impune ca orice persoana sa stie sa isi masoare tensiunea, metoda fiind una foarte simpla si usor de invatat. De altfel, tensiometrele se gasesc astazi in foarte multe magazine de profil.

Daca te intrebi cum se exprima tensiunea arteriala, ei bine, aceasta se realizeaza sub forma de doua numere (exemplu: 120/70) urmate de unitatea de masura a presiunii – mm Hg (milimetri coloana de mercur). Prima valoare este cea sistorica, iar urmatoarea valoare este cea diastolica.

Cresterea presiunii diastolice peste valorile considerate normale este foarte importanta deoarece in timp si fara tratament adecvat, poate duce la grave complicatii cerebrale si cardiace. Aceasta presiune mai poate fi numita si presiunea minima.

Mare atentie trebuie sa acordam la o valoare mai mare de 105-110 mm Hg. Bolnavii care au fost diagnosticati cu hipertensiune trebuie sa devina responsabili si sa-si controleze periodic tensiunea arteriala. In acest fel ei pot sa monitorizeze corect boala si pot sa evalueze eficienta tratamentului presris de catre medicul specialist.

Siptomatologia poate fi diversa si depinde de stadiul bolii, dar si de asocierea cu alte boli. De cele mai multe ori, printre simptome se numara cefaleea manifestata dimineata, ameteala, vajaieli in urechi sau aparitia de puncte negre sau luminoase in campul vizual.

De altfel, trebuie subliniata si importanta factorilor care predispun organismul la aparitia acestei boli: obezitatea, stresul, dezechilibrele hormonale, alcoolismul, ereditatea (de obicei exista probabilitate mare de a face tensiune daca au fost cazuri de hipertensiune in familie).

In general, schema de tratament medicamentos trebuie prescrisa de catre medicul specialist deoarece exista o multitudine de medicamente recomandate in cazul acestei boli, dar in acelasi timp sunt foarte importante si masurile care se refera la modificarea stilului de viata: renuntarea la fumat, scaderea in greutate, reducerea sarii la maximum 6 gr/zi, exercitii fizice, reducerea consumului de grasimi animale).

Conform celor mai recente cercetari, valoarea maxima catre care ar trebui sa mentinem tensiunea arteriala ar fi de 120/80 mm Hg.

Articol revizuit 11.07.2023

 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.