Sindromul metabolic – cauze si preventie

Home » Sanatate » Generalitati » Sindromul metabolic – cauze si preventie
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Sindromul metabolic este in centrul atentiei medicilor in ultimii ani, atat la nivel mondial cat si in tara noastra.


El afecteaza peste 23% din adulti si poate avea urmari dintre cele mai grave.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Ce este sindromul metabolic?


Sindromul metabolic este un grup de tulburări metabolice. Este o afecțiune gravă ce combina unele dintre cele mai mari probleme de sanatate: hipertensiune arteriala, niveluri ridicate de glucoză, colesterol crescut, obezitate abdominală. Toti acesti factori de risc constituie acest sindrom metabolic care, la randul sau, supune bolnavul la o crestere substantiala a prevalentei de boli cardiovasculare, diabet, accident vascular cerebral și boli legate de acumulări grase în pereții arterei. Cauzele aparitiei acestei afectiuni sunt multipli, amintim doar cativa: lipsa activității fizice, obezitatea si excesul de greutate, factorii genetici și îmbătrânirea.

Odata diagnosticat acest sindrom – diagnosticare care se face pe baza unor analize simple de sange si a urmăririi tensiunii arteriale – el trebuie luat in serios si tratat. Printre cele mai sigure si de durata metode de a trata si de a preveni aparitia lui se numara:

  • Schimbarea dietei. Alimentatia joaca un rol foarte important, de aceea este bine sa adoptati o dieta care sa contina fructe, legume, cereale integrale, carne slabă, carne de pasare fără piele, pește, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi. Trebuie evitate alimentele procesate, care sunt adesea bogate în grăsimi saturate și trans, sodiu și zahăr adăugat.

  • Miscare zilnica. Este esential sa incepeti sa faceti miscare in mod constient, fiind recomandat un minim de 150 de minute de activitate fizica moderata sau mai intensa pe saptamana. Aceste 150 de minute pot fi impartite in mai multe episoade zilnice, chiar si in timpul zilei pot fi incluse mai multe episoade scurte. Este important ca ritmul cardiac sa creasca putin si sa il mentineti asa pentru un minim de 10-15 minute, dupa care puteti face pauza. Incepeti cu exercitii usoare – plimbari in aer liber, mers alert, jogging usor, – crescand pe parcurs durata si intensitatea exercitiilor – puteti opta pentru bicicleta (bicicleta statica sau de exterior), mers la sala de fitness, etc.

  • Pierdeti in greutate. Persoanele supraponderale si cele obeze au un risc mult mai mare de a dezvolta si alte afectiuni, astfel ca este foarte important sa usurati organismul si sa nu mai puneti presiune suplimentara pe sistemul cardio-vascular. Prin dieta si miscare puteti reduce treptat numarul de kilograme. Cu un control mai bun al caloriilor si o disciplina in ceea ce priveste activitatea fizica zilnica se pot atinge rezultate bune pe termen lung.

Aceste masuri sunt foarte bune pentru preventie, insa si ca tratament. Daca sindromul metabolic s-a instalat, medicul poate recomanda si tratament medicamentos, care insa nu va exclude niciodata cele 3 metode enumerate mai sus.

 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.