Supravegherea gravidei in timpul sarcinei

Home » Familie & Relatii » Sarcina » Supravegherea gravidei in timpul sarcinei
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Odata diagnosticul de sarcina confirmat, viitoarea mama trebuie sa treaca periodic la control, atat la un medic ginecolog, cat si la un medic endocrinolog.

In prima faza, eventualele ecografii nu vor releva nimic, intrucat abia dupa primul trimestru de sarcina se pot depista (si numai cu aparate noi, performante) anumite anomalii embrionale.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

In prima faza viitoarea mama va trece printr-un examen pe care medicii il numesc anamneza, prin care medicii incearca sa afle cat mai multe despre sanatatea femeii, despre sanatatea celorlalti membri ai familiei si multe altele.

femeie-insarcinata

Sunt predispuse la sarcini cu probleme pacientele cu varsta de sub 15 ani sau cele de peste 35 de ani, femeile obeze, care sunt predispuse sa faca diabet zaharat, precum si cele care au nascut de foarte multe ori sau care au cateva avorturi la activ. Se vor lua in considerare conditiile de lucru (femeile care efectueaza munca fizica grea), eventuala prezenta a unor boli genetice, eventualele probleme obstetricale din trecut (nasteri premature, avorturi involuntare repetate etc), precum si starea de sanatate actuala a viitoarei mame.

Femeile care sufera de hipertensiune arteriala sunt predispuse pentru preeclampsie, iar cele cu diabet, cu infectii urinare sau chiar probleme de natura osoasa sau endocrinologica pot avea probleme in timpul sarcinii.

De asemenea, se vor face analize de sange pentru determinarea glicemiei, a grupului sangvin si a RH-ului, precum si pentru a depista eventualii anticorpi anti-RH, se va face examenul clasic de hemograma, ao analiza de urina si serologia pentru sifilis, pentru sindromul imuno-deficitar, pentru rubeole, toxoplasmoza si pentru hepatita B. De asemenea, e necesara cunoastrea nivelului hormonilor tiroidieni, pentru ca in caz de hiposecretie, sansele de avort spontan sunt mult mai mari in prima parte a sarcinei, plus ca hipotiroidismul poate duce la aparitia bolii numite cretinism la copii.

Pana in luna a 7-a, femeia gravida se va prezenta lunar la control, atat la medicul ginecolog, cat si la cel endocrinolog. Incepand cu trimestrul al doilea, se vor monitoriza cu atentie fluctuatiile de tensiune arteriala, inaltimea fundului uterin, prezenta batailor in cordul fetal. De asemenea, se vor repeta toate examenele de sange amintite mai sus.

In lunile 7 si 8, controlul ginecologic va avea loc o data la 2 saptamani, urmand ca in ultimele 4 saptamani de gestatie, femeia gravida sa se prezinte o data la 7 zile la doctor. De regula, in trimestrul trei deja se pot masura numarul de miscari fetale in 60 de minute de repaos, plus ca ecogravia releva mult mai bine dezvoltarea fetala. In plus, in ultimele saptamani se poate face deja o estimare a datei nasterii, deci se pot stabili anticipat toate detaliile referitoare la nastere.

 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.