Adenomioza – Cauze, Diagnostic, Tratament

Home » Boli si Afectiuni  »  Adenomioza – Cauze, Diagnostic, Tratament

Adenomioza este conditia medicala in care glandele endometriale (endometrul este stratul intern al uterului) si a stromei patrund in miometru, care este stratul muscular al uterului.

Aceasta conditie apare adesea la femeile care au nascut de mai multe ori si care au o varsta trecuta de 30 de ani, care resimt probleme ca hipermenoree (eliminarea unei mari cantitati de sange in timpul sangerarilor menstruale) si/sau a dismenoreei (dureri foarte mari in timpul menstruatiei).

Urmareste-ne si pe Google NEWS

adenomioza

In cartile medicale de ginecologie se vorbeste despre 3 din 10 femei ca fiind complet asimptomatice, dar in acelasi timp si despre un procentaj de 20% dintre femei, care resimt ambele simptome.

Simptome

Sus


Sangerarile masive apar pe fondul prezentei insulelor endometrului in stratul superior al uterului, fapt care impiedica contractia completa a muschilor netezi.

Dismenoreea, in schimb, in speta durerile menstruale de intensitate mare, are un grad de variabilitate mare, in functie de cat de mult au patruns insulele endometriale in miometru. Desi nu se cunoaste exact ce anume provoaca dismenoreea, se banuieste ca contractiile muschilor netezi ale miometrului si sangerarile menstruale la nivelul acestuia ar fi de fapt responsabile.

Diagnosticare

Sus


In manualul de ginecologie de Virgiliu Ancar se vorbeste despre histerectomia totala ca fiind singura modalitate de tratament, precum si singura modalitate de diagnostic.

Ginecologii, in schimb, pot presupune ca ar fi vorba de o adenomioza pe baza tabloului clinic, precum si printr-un consult pelvic in urma caruia sa constate o sensibilitate usoara la palpare, precum si o consistenta scazuta a uterului, care de altfel, este crescut in volum.

Ecografia nu da rezultate multumitoare intotdeauna, intrucat insulele endometriale patrund pe toata suprafata miometrului, deci cu exceptia inflamarii uterului, ecografia nu ofera informatii prea concludente.

In plus, simptomele in cazul adenomiozei, cel putin pana la posibilitatea unui examen histopatologic pe o piesa rezultatata in urma unei histerectomii (adica operatia de indepartare a uterului), medicii iau in discutie si posibilitatea ca pacientele sa fie insarcinate, sa sufere de endometrioza pelvina, sa sufere de cancer endometrial sau sa aiba lemioame submucoase.

Trebuie mentionat ca lemioamele submucoase pot coexista cu adenomioza, cu mentiunea ca simptomatologia este un pic diferita, in sensul ca pacientele resimt dureri si in afara menstruatiei, plus ca uterul este ferm la palpare.

Complicatia majora care poate aparea in urma acestei boli este anemia severa, ca urmare a hipermenoreei. Exista sansa de aparitia a unui adenocarcinom primar (o forma primara de cancer) in zona, insa sansele ca acesta sa apara sunt infime.

Tratamentul adenomiozei

Sus


Desi pentru controlul durerii uzual se pot prescrie antiinflamatoare, nu exista un tratament specific al acestei afectiuni, altul in afara de histerectomia totala, operatie ce inseamna extirparea totala a uterului, lucru care atrage imposibilitatea de a avea copii.

Credit Foto: Ohmega1982 - Freedigitalphotos.net
Documentarea pentru acest articol a fost realizata de prietena noastra Evi, careia ii multumim si pe care o mai asteptam si cu alte materiale la fel de interesante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.