Dismenoree – Cauze, Simptome si Tratament

Home » Boli si Afectiuni  »  Dismenoree – Cauze, Simptome si Tratament

Prin dismenoree intelegem durerile resimtite de femei in zona pelvica si din zona abdominala in timpul menstruatiei.

In mod normal, durerile menstruale sunt un lucru obisnuit, astfel ca termenul de dismenoree se foloseste atunci cand durerile sunt peste un nivel suportabil, care provoaca incetarea activitatilor zilnice.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

dismenoree

Spre deosebire de crampele abdominale obisnuite din timpul menstruatiei, dismenoreea se caracterizeaza prin dureri surde sau acute, prin dureri care provoaca senzatia de arsura, dar si prin dureri trepidante si/sau intermitente. In general, se disting doua tipuri de dismenoree:

  1. primara, adica cea obisnuita, care nu e asociata cu nicio conditie medicala;

  2. secundara, care apare pe fondul unor afectiuni ale sistemului reproducator, de regula pe fondul endometriozei, adenomiozei, a unei boli inflamatorii pelvine, a fibromului uterin si a existentei unor polipi uterine, dar si pe fondul unor anormalitati anatomice;

Factori de risc

Sus


Cele mai predispuse la dismenoree sunt femeile fumatoare, cele cu o varsta de sub 20 de ani sau cele la care menstruatia a debutat la varste fragede. Totodata, si femeile care nu au nascut niciodata sunt predispuse pentru aceasta conditie, la fel si femeile obeze sau cele care au de obicei fluxul menstrual extrem de abundent;

dismenoreea

Simptome si semne

Sus


De regula, dismenoreea coexista cu celelalte simptome ale menstruatiei. Totusi, in aceasta conditie, durerea este localizata in deosebi in zona inferioara a pelvisului si in zona ombilicala si periombilicala.

Durerea poate radia pana in zona feselor si a coapselor, precum si in zona lombara si a intregului spate inferior. De asemenea, pot aparea dureri de cap, stari de lesin, greata, varsaturi si diaree, dar si stari de oboseala.

Cauzele dismenoreei

Sus


Cauzele dismenoreei primare sunt diferite de cauzele dismenoreei secundare. In primul caz, uterul este hipervascularizat; in cazul in care prostaglandinele sunt la randu-le in cantitate mare, cum ele au rolul de a contracta musculatura uterine, contractiile vor fi prelungite si vor fi dureroase. Cu alte cuvinte, dismenoreea primara este cauzata de de hipersecretia de prostaglandine in coexistenta cu o tulburare de vascularizare a uterului.

Dismenoreea secundara, in schimb, poate fi provocata de mai multe boli (enumerate mai sus). Dintre ele, endometrioza, adica cresterea celulelor tecii endometriale in afara uterului, este cea mai frecventa cauza a dismenoreei secundare.

Un caz particular la dismenoreei secundare este cel care apare pe fondul unui dispozitiv contraceptiv intrauterin. Statisticile arata ca pana la 70% dintre femei au parte de dureri destul de mali in primele luni de la montare;

Nu in ultimul rand, dismenoreea secundara poate aparea pe fondul unui fibrom uterin (adica a existentei unei tumori necanceroase pe suprafata uterului sau intrauterine) sau a polipilor uterini.

Diagnosticare

Sus


Diagnosticarea dismenoreei se face pe baza anamnezei si a unui consult pelvic. Odata diagnosticata, se va determina tipul ei, lucru pentru, cel putin in cazul dismenoreei secundare, va fi nevoie de ceva examene medicale in plus.

Medicul va incerca sa faca un istoric cat mai detaliat, urmand ca in functie de rezultate, sa mai ceara fie o ultrasonografie ginecologica, fie anumite teste de sange, dar si alte teste imagistice precum ecografii, tomografii computerizate, rmn-uri, histeroscopii sau, in anumite cazuri, chiar o laparoscopie, chiar daca e un procederu chirurgical (minim invaziv).

Tratament

Sus


Tratamentul dismenoreei se face in functie de tipul ei. In cazul celei secundare se va trata cauza si eventualele complicatii, in timp ce dismenoreea primara va fi tratata cu medicamente anti-inflamatoare non-steroidiene.

Unele studii sugereaza ca nitroglicerina aplicata pe piele poate diminua drastic durerea. Daca durerile sunt insuportabile, medicii ginecologi pot prescrie contraceptive pentru a combate ovulatia si, implicit, durerile.

Preventie

Sus


Pentru a preveni, sau cel putin pentru a diminua durerile in perioada “sensibila” va recomandam urmatoarele:

  • Fortifica-ti organismul cu magneziu si multivitamine
  • Pe parcursul ciclului menstrual adauga un supliment de Vitamina E
  • Incercati sa adoptati un regim alimentar cat mai echilibrat (renuntati la acizii grasi trans, consumati cat mai multe fructe si legume proaspete, consumati carne rosie cu moderatie)
  • Un minim de 20-30 de minute de activitate fizica moderata de 2-3 ori pe saptamana.
Credit foto: Silvia Sala / iW / CC BY-NC-ND

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.