Secretele mierii: Energie, vitaminizare, sanatate

Home » Sanatate » Remedii Naturiste » Secretele mierii: Energie, vitaminizare, sanatate
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Tuturor ne place mierea. Are un gust dulce, aromat cu toate florile pamantului, ne furnizeaza energie la micul dejun si, daca o folosim pentru ceai, este cel mai bun indulcitor.

Sa nu uitam, cand esti bolnav toata lumea iti recomanda mierea in diferite preparate.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

miere

Considerata un miracol al naturii, mierea reprezinta cu succes o intreaga farmacie contribuind la ameliorarea multor boli. Este un ajutor de nepretuit pentru sistemul respirator pentru ca actioneaza ca un antibiotic si un antiseptic al cailor respiratorii, este utila in bronsita si faringita. Deoarece contine vitamine si calciu este folosita cu succes in caz de oboseala, este tonica, sedativa, un detoxifiant pentru caile urinare, protejeaza ficatul, combate colesterolul si recalcifiaza oasele.

Cine sufera de tulburari digestive poate sa inlocuiasca zaharul cu mierea si sa se bucure de gustul dulce si de beneficiile pe care aceasta le aduce. Studiile au demonstrat ca mierea combinata in proportii egale cu scortisoara si consumata zilnic, ajuta la imbunatatirea auzului.

Proprietatile terapeutice ale mierii depind si de tipul de floare de unde a fost recoltata. Mierea este compusa din apa, zaharuri (fructoza, glucoza, maltoza), acizi, proteine, saruri minerale (mai ales fier, calciu si fosfor), substante si arome de la flori, printre care si pigmenti, fosfati, vitamine.

In general, in viata de zi cu zi mierea este considerata un aliment dar in medicina este apreciata ca un medicament.
Sa vedem detaliat cateva dintre proprietatile mierii:

Benefica in alimentatia sportivilor


Mierea este compusa din zaharuri simple, fructoza si glucoza, care furnizeaza organismului energie imediata, fortifica muschii, mareste rezistenta la efort si de aceea este utilizata de sportivi inaintea unei competitii sportive. La 100 grame de miere este un aport de 300 de calorii foarte usor de asimilat. Cea mai indicata pentru sportivi este mierea de papadie.

Indicata in alimentatia copiilor


Mierea este considerata un aliment de baza in alimentatia copiilor deoarece contribuie la fixarea in corp a sarurilor minerale. Unii pediatrii nu recomanda copiilor sub varsta de 1 an sa li se dea  miere deoarece pot avea alergii la plantele din care a fost recoltata mierea sau pentru a nu se obisnui cu gustul dulce pentru ca poate sa le influenteze alegerile alimentare in viitor. Mierea de flori de salcam este recomandata in alimentatia copiilor si agreata de acestia pentru ca este delicata.

De mare ajutor in tuse si dureri in gat.


Remediile din natura au fost intotdeauna de ajutor atunci cand nu erau medicamente. Mierea face parte din cele mai cunoscute remedii si e foarte folosita in afectiunile aparatului respirator pentru ca este un antiseptic natural.

Pentru ca mierea are actiune emolienta si calmeaza tusea, o lingurita de miere administrata inainte de culcare inlocuieste cu succes siropul de tuse iar in combinatie cu sucul de lamaie amelioreaza senzatia de arsura in gat. Un remediu foarte vechi ar fi o cana de lapte caldut de capra amestecat cu o lingura de miere. Are efecte imediate impotriva infectiilor tractului respirator.

Proprietati antiinflamatorii


Daca te inteapa tantarii sau alte insecte,este de ajuns sa dai cu putina miere pe locul afectat iar durerea se va calma si va disparea si roseata. Mierea este acida si are proprietatea de a distruge bacteriile cauzatoare de infectii si de aceea sunt rezultate notabile in tratarea acneei.

Fortifica sistemul imunitar


Mierea fortifica sistemul imunitar, crescand rezistenta la boli si este indicata in convalescenta. Asimilarea mierii nu necesita niciun efort din partea sistemului nostru digestiv pentru ca este un aliment predigerat de catre albine si imbogatit cu diferite enzime importante pentru asimilare. Daca te pandeste vreo raceala sau gripa un remediu la indemana ar fi o lingurita de scortisoara macinata amestecata cu o lingura de miere, de 3 ori pe zi timp de 3 zile.

Protejeaza sistemul cardiovascular


Pentru cei care au suferit un infarct sau au probleme cu inima este benefic sa manance miere, deoarece este un aliment cu absorbtie rapida iar organismul bolnavului  nu trebuie sa depuna efort sa digere mierea, plus ca reduce colesterolul din artere. Pentru a evita dispneea si a intari ritmul cardiac este recomandata consumarea in fiecare zi a mierei amestecata cu scortisoara. Proportia este de 1 lingurita de scortisoara amestecata cu o lingura de miere. Este cel mai placut remediu.

Vindeca rapid ranile


Este stiut faptul ca mierea este antiseptic si distruge microorganismele responsabile de producerea infectiilor, e un bun antibiotic si este folosita cu succes inca din antichitate la tratarea ranilor. Proprietatea cicatrizanta este data de o enzima pe care albinele o folosesc la producerea nectarului. Mierea cu propolis are cele mai bune rezultate iar proportia este de 5 ml tinctura de propolis la 50 grame miere.

Face pielea mai frumoasa


Pentru ca e calmanta, hidratanta, cicatrizanta si cu efect de hranire, mierea a devenit un ingredient important in fabricarea produselor de ingrijire a pielii. Mierea poate fi folosita si in prepararea unei masti preparata cu ingrediente din bucatarie, gen ulei de masline, galbenus de ou, iaurt, lamaie  sau, impotriva acneei doar miere simpla si filtrata, deoarece curata porii in profunzime si indeparteaza microbii. Tot pentru piele frumoasa, savurati in fiecare zi ceai cu miere si scortisoara.

Ati auzit de miere amara?


Poate parea un paradox, dar exista miere amara. Este vorba de mierea recoltata din florile unui arbust mediteranean numit corbezzolo care are frunzele mereu verzi si fructele seamana cu capsunile. I se mai spune si arborele-capsuna. Mierea amara este foarte greu de gasit, este considerata  pretioasa si se gaseste in principal in Sardinia si Toscana. Are proprietati antiseptice, diuretice, antiinflamatorii si astringente. Sunt ani in care nu se produce aceasta miere pentru ca arbustul corbezzolo infloreste prin octombrie-noiembrie si din cauza conditiilor atmosferice nefavorabile albinele nu pot iesi la cules de nectar.

Ati auzit de mierea de Manuka, supranumita si mierea neagra?


Desi cunoscuta de mii de ani in zona Oceaniei, mierea de Manuka a captat atentia publicului abia incepand cu anii ’80, cand profesorul Peter Molan de la universitatea Waikato din Noua Zeelanda a demonstrat uimitoarele proprietati antibacteriene ale acestui tip de miere. Tot profesorul Molan a impus si standardul UMF (Unique Manuka Factor) care atesta concentratia de metilglioxial (substanta care ii confera Mierii Manuka proprietatile unice vindecatoare).

Astfel, pentru tratamente de uz intern, se recomanda urmatoarele:

  • Miere manuka de consum – este un tip de miere cu activitate redusa, nefiind recomandata pentru tratament
  • UMF 10+ se foloseste pentru tratarea afectiunilor usoare precum raceala sau sau dureri in gat.
  • UMF 15/16 trateaza infectiile bacteriene sau fungice
  • UMF 18/20+ este cea mai puternica (dar si cea mai scumpa) fiind utilizata pentru tratarea unor afectiuni acute sau cronice cu rezistenta la antibiotic.

Cea mai scumpa miere din lume


Albinele, aceste minunatii ale naturii, continua sa ne fascineze. Cine ar fi crezut ca pot sa produca miere si sub pamant, la o adancime de 1800 m? Asta au descoperit niste apicultori in anul 2009, si cu ajutorul speologilor a fost extrasa mierea dintr-o grota din Turcia. Mierea era in forma solida, ca un mineral. Au gasit 18 kg de miere cu vechime de 6 ani pe care au analizat-o in laboratoare, au declarant-o de cea mai buna calitate din lume din lume si evident e cea mai scumpa.

Mierea se numeste Elvish, este o miere de calitate superioara iar pentru ca a fost depusa pe peretii unei grote bogata in saruri minerale, nectarul produs de albine a fost imbogatit cu toate aceste beneficii. In acel an, un kg de miere s-a vandut cu 45 mii de euro(da,ati citit bine) Acum se vinde cu 5 mii de euro un kg. Se foloseste atat ca aliment cat si ca medicament.

Pentru ca este atat de gustoasa, utila si se gaseste peste tot, mierea nu trebuie sa lipseasca din camara noastra.

Credit foto: 96dpi / iWoman / CC BY-NC

 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.